Deprition.

Vi har nog alla någon gång varit deprimerade. Och det är vanligt att man någon dag då och då kan känna sej deppig. Men när man dagligen känner sej deprimerad och knappt känner någon glädje i någonting - då är det dags för förändring!
För det första, sök kontakt! Du behöver antagligen någon utbildad att prata med!
T.ex. en kurator på skolan, eller skolsyster om du hellre vill det.
Går man inte i skolan så kan man få samtalskontakt via sin vårdcentral. Det är det första steget man "bör" ta. Därefter brukar det gå fort att få den hjälp som passar en. Om det känns jobbigt att ta kontakt helt själv, så be en förälder eller annan vuxen du har förtroende för om hjälp med det.

När man kommit in i en "depp-period":

Tillåt dej inte att sitta hemma i ditt rum dag ut och dag in! Utan hitta på saker! Även om allting känns tråkigt och meningslöst, så gör allt det där som du i "normalt tillstånd" brukar tycka är kul!
För när man sitter hemma utan någon stimulans, blir depritionen bara värre. Men när man hittar på saker, får man annat att tänka på och det blir - efter ett tag - kul! Man mår oftast bättre bara efter ett par dagar!
Men se till att berätta hur du mår för de vänner du kan tänka dej att berätta det för, och du behöver inte gå in på några detaljer, bara berätta att du mår dåligt och behöver deras stöd just nu.
Tvinga dom att dra med dej ut på roligheter även om du tvekar. Men drick inte! - undvik alkohol under dessa perioder, för stunden kan det för vissa kännas skönt, men dagen efter och i längden förvärrar alkohol deprition och negativa tankar - vilket är helt ovärt!
Så lyssna på ett gott tips och undvik alkohol nu!

Och ha tålamod, du kommer att må bättre - men du måste kämpa!!! Försök att ignonera de negativa tankarna. Kognitiv beteende terapi är en bra lösning för dej som länge lidit av deprition. Även kallat kbt - googla lite på det och kolla vad du tycker =) Det är en behandling som arbetar för att du ska byta tankemönster! En bra behandling för det mesta som har med psykisk ohälsa att göra då man behöver byta tankemönster! =)

TIPS:

Börja dagen med att städa på ditt rum/i din lägenhet! Kör en stor städning! (En ren och fräsch omgivning får en att må bättre, plus att man blir glad över att ha fått det gjort+det fina resultatet=)
Ta sedan en dusch och gör iordning dej så att du känner dej fräsch! (Man mår bättre om man känner sej ren och fräsch än om man går runt i "deg-kläder", svettig och ofixad!).
Ät frukost och låt maten smälta. Ta sedan en härlig promenad på ca rn halvtimme-timme! (Frisk luft+motion får en att bli piggare och man mår bättre!).
När du kommer hem kan du tvätta av dej under armarna om du blivit svettig och sedan ta en frukt som energikälla. Du kommer antagligen känna dej ganska positiv denna dag så varför inte fortsätta dagen med någon aktivitet? Kanske en runda in till stan bara för att komma hemifrån en stund? eller något annat som skulle passa just denna dag.

Testa och se om det funkar på dej! =)
Det kan iallafall vara värt ett försök!


Kommentarer
Postat av: vesna

följa varann via bloglovin? = )

2009-09-12 @ 22:06:40
URL: http://vesna.blogg.se/
Postat av: HAHAH

2009-09-18 @ 17:12:40
Postat av: Lol

LOOOL DU SUGER

2009-09-18 @ 17:13:04
URL: http://varmoboyforever.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0