Ångest.

Mitt första inlägg kommer att handla om ångest. Jag vill att vi ska kunna dela våra erfarenheter och ge varandra tips kring detta! Så följ med i bloggen denna veckan om detta ämne intresserar just dej! (F)

Man är inte ensam om sin ångest, även om man kan tro det pga. att man inte känner någon annan som har det, eller isåfall väldigt få. Ångest syndrom är när man flera gånger i månaden upplever så stark ångest att de skapar hinder i vardagen. De finns de som får en ångest attack några gånger i månaden, de finns de som får det några gånger i veckan och de finns de som får ångestattacker dagligen och vars hela dag påverkas av ens ångest. Varför man har ångest är svårt att veta, det kan bero på en massa olika saker, men det är viktigt att söka hjälp för den. Hjälp finns att få, men det kan ta tid och man kan få leta mycket och länge efter den hjälp som passar just en själv, men ge inte upp för efteråt kommer du att tacka dej själv.
Ibland är det svårt att förstå det som händer i kroppen vid en ångestattack - därför är det viktigt att lära sej om ångest så att man kan förstå den och lära sej att hantera den.
Jag läste nyligen en text som jag fastnade för... "Den som till exempel utsätts för ett rån har inte svårt att förstå sin ångest - eller panikreaktion, men den som reagerar med en plötslig panikattack hemma i soffan efter t.ex. flera års stress har förstås svårare att se kopplingen, blir i regel rädd för panikreaktionen och tolkar den som tecken på allvarlig kroppslig eller psykisk sjukdom".
Är det så konstigt att man blir rädd när man inte vet vad som egentligen händer i kroppen?
Ångest kan utvecklas till bl.a. hypokondri därför att det händer saker inuti kroppen när man får ångest, bl.a. så påverkas vår andning och vi börjar andas korta och ytliga andetag. På så sätt syresätts inte blodet ordentligt, balansen mellan syre och koldioxid rubbas och man får en mängd olika obehagliga symptom som är helt ofarliga men kan vara skrämmande.
Det som kan göra själv när man drabbas av en ångest attack är att andas i "fyrkant" gör så här:

1. Andas in under tre sekunder
2. Håll andan under tre sekunder
3. Andas ut under tre sekunder
4. Håll andan i tre sekunder
 upprepa 2-3 gånger, (träna gärna första gången när du är lugn).

Lite kort om vanliga fobier man kan ha:
Agorafobi ("torgskräck"): man är rädd för ställen med mycket folk, som t.ex. bussar, torg, köpcenter m.fl. ställen där man får svårt att ta sej ur ifall man skulle drabbas av panik. Hemmet känns oftast tryggast.
Klaustrofobi: man är rädd för att bli instängd och undviker därav gärna trånga utrymmen och hissar, solarium m.m.
Hypokondri: Man blir rädd pga. sina ångest symptom som oftast ger kroppsliga tecken som dimsyn, huvudvärk, bröstsmärtor, yrsel, overklighetskänslor och domningar, man tror att det är symptom på allvarliga sjukdomar.

Det finns hjälp att få mot alla ångestsyndrom och om det påverkar ens vardag så bör man söka hjälp. Man kan börja med att prata med en kurator eller psykolog i skolan om det och be om hjälp genom dem. Man kan annars gå till vårdcentralen och berätta om sin ångest och därigenom få vidarehjälp. Känner man inte att man får stöd nog därigenom så kan man googla lite på de ångestsyndrom man har och leta sej fram till olika sidor som kan passa en och mejla lite och få hjälp genom dem.

Även om man kan få mycket hjälp genom samtalskontakter och så vidare så är det ändå man själv som måste göra jobbet, det kan ta ett tag att bli fri från sin ångest eller att iaf. "få kontroll" över sin ångest men lite tips som kan underlätta processen är att:
Aktivera sej, (man måste få annat i tankarna och man behöver ha kul!), skaffa sej en hobby, t.ex. börja dansa, spela handboll, börja gymma, eller vad som passar dej), promenera (friskluft och en avslappnande promenad är jätte bra för välbefinnandet och för din hälsa!), ha avslappning övningar för dej själv (lyssna på lugn och avkopplande musik i ett välstädat rum och ge dej tid för dej själv att njuta!), gå på massage! massage är jätte bra för att få bort spänningar i kroppen, stelhet etc. och det är avkopplande! Lägg pengar på massage en gång i månaden eller varannan månad - det är värt det! och dessutom behöver massage inte alltid vara så dyrt! Ta reda på ett bra ställe där det inte är så jätte dyrt!

UNDVIK - att öka intaget av alkohol! - studier visar att alkohol ÖKAR ångesten. Så minska hellre på alkohol drickandet och lägg pengar på roliga saker! (Lägg hellre pengar på upplevelser än materiella saker, t.ex. massage, fika, restaurang besök, bio etc. istället för t.ex. kläder och onödiga prylar).OCH GLÖM INTE - att även om du lider av ångest så är du inte "dum" eller en mindre bra människa på något sätt! Men människor omkring som själva aldrig haft - eller har det kan inte förstå hur det är. Därför bör du prata med dom, säg åt dom att ta dej på allvar och vara ett stöd för dej när du drabbas av t.ex. en ångestattack och när du själv har lärt dej lite om ångest, så informerad dem också om det, bara grundligt, så att dom får bättre förståelse för dej och hur dom ska beté sej när du drabbas av det. Det är även viktigt att din familj får förståelse och kunskap om det så dom vet hur dom ska hantera det och stötta dej.

"Att drabbas av en panikattack är en fruktansvärd upplevelse. En tornado slår ner i huvudet, virvlar iväg med all logik och lämnar oss i fullständigt kaos".

KONTAKT MED ANDRA?
LIDER DU AV ÅNGEST OCH VILL HA KONTAKT MED ANDRA? SKRIV EN KORT KOMMENTAR OM DET OCH LÄMNA GÄRNA DIN E-MAIL ADRESS SÅ ATT ANDRA KAN KONTAKTA DEJ! MAN BEHÖVER STÖD FRÅN ANDRA!
OCH DET BÄSTA STÖDET MAN KAN FÅ KAN IBLAND VARA AV NÅGON SOM HAR DET LIKADANT SJÄLV!Kommentarer
Postat av: jannica

Godmorgon !♥

allt bra med dig idag ?:)

2009-09-12 @ 10:40:24
URL: http://jannica.webb.se
Postat av: Linda - ndaiL

Gomorron :D

2009-09-12 @ 10:41:40
URL: http://ndail.blogg.se/
Postat av: matilda - [maatilda.blogg.se]

hihi jaoja :P

2009-09-12 @ 10:59:29
URL: http://maatilda.blogg.se/
Postat av: Caroline, LINA FRANKღ

:) har du också en chi? hittar inga bilder!

2009-09-12 @ 21:22:27
URL: http://carolinefrank.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0